Higijena

Higijena

Postod Bokica » Uto Maj 11, 2010 12:45 pm

Postovana dr. Petkovic,
-Interesuje me koliko cesto bi trebalo raditi vaginalno ispiranje i da li je tacno da ga dan pred ginekoloski pregled ne treba vrsiti?
-Da li za svakodnevno intimno pranje treba koristiti intimne gelove iz apoteke koji imaju ph manji od 5 ili obicne gelove za tusiranje ili mozda ne treba uopste koristiti gelove (cula sam da neki preporucuju pranje samo vodom i to mi je malo cudno)?

Srdacan pozdrav
Bokica

Pridružio se: Uto Maj 11, 2010 12:33 pm

Re: Higijena

Postod dr Boba » Sre Maj 12, 2010 3:16 pm

Poštovana Bokice,

Čak nekoliko dana pre ginekoloskog pregleda ne bi trebalo da koriste gelove ili druge proizvode za vaginalno pranje. Oni mogu da otežaju dijagnostiku, i navedu ginekologa na pogrešne zaključke. Ispere se sektret, kako i bakterije koje mogu biti patogene pa samim tim i brisevi mogu dati pogrešne rezultate.
Što se tiče redovne vaginalne toalete (svaki dan) to se svakako ne preporučujuje. Što se tiče povremenog ispiranja, postoje podeljenja mišljenja među ginekolozima, međutim u poslednje vreme sve je više dokaza da intimno pranje donosi više štete nego koristi (American College of Obstetricians and Gynecologists preporučuju da se apsolutno izbegava intimno pranje unutrašnjosti vagine).
Ispiranjem vagine remeti se delikatni hemijski balans vagine, odstranjuju su "dobre" bakterije i ostali mikroorganizmi (vaginalna flora) koje sprečavaju razvitak patogenih bakterija, a takođe je i tim putem moguće uneti novu infekciju koja se preko grlića materice može proširiti na matericu, jajovode i jajnike. Takođe, prema American Journal of Public Health u mesecu u kom se koriste vaginalni gelovi, smanjuje se plodnost žene i do 30 procenata. Vagina proizvodi mukus koji sam ispira unutrašnjost vagine tako da nikakvi preparati nisu potrebni.
Ukratko, ne preporučuje se redovno ispiranje, a ukoliko osetite čudan miris ili neko peckanje, obavezno idite kod ginekologa, ne pokušavajte sami nikakvim preparatima "sprati" neprijatan miris. Moram da napomenem i da vaginalno ispiranje neće sprečiti trudnoći ili prenos neke od seksualno prenosivih bolesti.

Srdačno,
Dr Boba
Korisnikov avatar
dr Boba

Pridružio se: Ned Feb 21, 2010 8:10 pm

Postod Magi » Čet Maj 13, 2010 10:11 am

A sta ginekolozi preporucuju za odrzavanje svakodnevne intimne higijene? Da li treba koristiti preparate namenjene bas za intimnu regiju ili je dovoljno samo ispiranje vodom bez upotrebe gelova ili kupki?

Unapred hvala na odgovoru
Magi
Magi

Pridružio se: Čet Maj 13, 2010 9:55 am

Postod dr Boba » Sre Maj 19, 2010 8:41 pm

Poštovana Magi,

Za intimnu higijenu možete koristiti razne preparate namenjene za to, razne gelove, kupke pa i običan sapun, ali sve to koristite na spoljašnjim genitalijama (malim i velikim usnama kao i oko analne regije), nemojte raditi vaginalno ispiranje kao što sam napisala u prošlom postu. Prilikom tuširanja treba se normalno oprati dole, isprati čistom vodom i to je to:).

Dr Boba
Korisnikov avatar
dr Boba

Pridružio se: Ned Feb 21, 2010 8:10 pm

Povratak na Ostalo