terapija za endometriozu

terapija za endometriozu

Postod lavica » Sre Dec 14, 2011 11:07 pm

Imala sam endometriozu velicine 8cm koja mi je laporaskopskim putem odstranjena pre mesec i po dana. Dobila sam terapiju, kontinuirano koriscenje Jeanine tableta 84 dana. Iskreno, sumnjam u efikasnost ove terapije, jer sam cula da je Zoladex najbolji za ovakve probleme, i ne znam sta da radim! Na koji nacin mogu doci do terapije Zoladex-om i sta Vi mislite o svemu tome?
P.S. Imam 23 god. i nisam radjala do sada
Unapred zahvalna
lavica

Pridružio se: Uto Dec 13, 2011 9:33 pm

Re: terapija za endometriozu

Postod patema » Pon Mar 12, 2012 7:29 pm

Lavice,

Meni je dijagnostikovana endometrioza 2001.godine (tada sam imala godina kao ti sada). Prvo su mi prepisali tablete Danoval, ali su ubrzo presli na terapiju Zoladex-om. Svrha ove terapije je da prekine menstrualni ciklus, sto kod mene nije postignuto Danovalom. Terapija je trajala 6 meseci, tokom kojih si u stanju "prinudnog klimaksa", sa skoro svim pratecim simptomima. U to vreme Zoladex nije bio na listi lekova koje pokriva osiguranje, tako da smo isli u Madjarsku da ga kupimo (tada je to kostalo oko 2000"necega", ne mogu tacno da se setim da li maraka ili eura). Ne znam kakva je situacija sada, ali mislim da to lako mozes da saznas. Napominjem da meni sama endometrioza nije uklanjana laparoskopski, plan je bio da se sve to ocisti za 6 meseci "nemanja" ciklusa, sto se i desilo. Savet doktora je da nakon terapije zena treba da zatrudni. I danas, nakon vise od 10 godina, ja nemam endometriozu, a da li cu moci da zatrudnim, to jos uvek ne znam :)
Sto se Zoladex-a tice, vecina lekara je u to vreme smatrala da je to najefikasnija terapija. Ne znam kako je danas, meni je pomogao, iako tih 6 meseci pamtim kao jako mucne, od samog nacina primanja Zoladex-a, pa do svih pratecih pojava.
Nadam se da ti je moj odgovor barem malo pomogao i da nije dosao sa velikim zakasnjenjem.

Srdacan pozdrav :)
patema

Pridružio se: Pon Mar 12, 2012 3:39 pm

Povratak na Ostalo